WMS imag/png8 Transparent Antialias:none do not styling correctly

Description

Hi,

I've installed 3 clean geoservers instances on my Tomcat 8: 2.12.5, 2.13.0 and latest stable 2.16.2
When I get example map in png8 format with transperency with antialias:none then I see that in 2.13.0 or 2.1.6.2 that layer is not painted correctly. Seems that issue was introduced in 2.13.0 and is also visible in latest 2.16.2.

Here are requests:
http://localhost:8080/geoserver33/topp/wms?service=WMS&version=1.1.0&request=GetMap&layers=topp:tasmania_state_boundaries&styles=&bbox=143.83482400000003,-43.648056,148.47914100000003,-39.573891&width=768&height=673&srs=EPSG:4326&format=image/png8&FORMAT_OPTIONS=antialias:none&TRANSPARENT=true

http://localhost:8080/geoserver2130/topp/wms?service=WMS&version=1.1.0&request=GetMap&layers=topp:tasmania_state_boundaries&styles=&bbox=143.83482400000003,-43.648056,148.47914100000003,-39.573891&width=768&height=673&srs=EPSG:4326&format=image/png8&FORMAT_OPTIONS=antialias:none&TRANSPARENT=true

That issue is visible for ALL layers get using this parameters:
FORMAT=image/png8
FORMAT_OPTIONS=antialias:none
TRANSPARENT=true

Differences:

Environment

None

Activity

Show:
Ian Turton
February 21, 2020, 1:46 PM

2.12 and 2.13 are both out of formal support so this is unlikely to be looked at unless you can demonstrate it in 2.15 or 2.16 (and 2.15 is almost out of luck too)

Andrea Aime
February 21, 2020, 1:49 PM

2.15 is out of luck, there are no more planned releases for it, better look at 2.16

Tomasz Barczyk
February 21, 2020, 2:05 PM

I did not express myself precisely. I’ve tested a couple of geoserver versions. Issue was introduced in version 2.13.0 and it also is visible in latest stable 2.16.2.

Assignee

Unassigned

Reporter

Tomasz Barczyk

Triage

None

Fix versions

None

Affects versions

Components

Priority

High
Configure